Rettferdig kaffe smaker bedre!

100 % sporbar kaffe:
This Side Up er et sosialt foretak grunnlagt for å stå opp mot bulk kaffe, store auksjonsmekanismer og bøndenes anonymitet. This Side Up fokuserer på bonden og viser at kaffehandelen kan være bra for både mennesker og miljø. Sporbarhet er i vårt DNA. Det er også en logisk konsekvens av å jobbe med likeverdige partnere; vi er stolte av det vi gjør, så vi liker å vise det. Vi bruker kraften vår i verdikjeden til å styrke bøndene til å komme videre, for å koble seg til sluttmarkedet.
På denne måten blir systemet mer spenstig enn den enkle summen av alle de enkelte brikkene til sammen.
100 % åpenhet:
Akilleshælen til selv de mektigste utnyttende kaffeselskapene er ekte åpenhet. Imidlertid lærer de at åpenhet og sporbarhet selger godt,
så de har startet en ny praksis: «kjedevask». I denne virkeligheten er den eneste måten å garantere åpenhet på tredelt:
– gi en gjennomsiktig oversikt over hele kaffeprisen (ikke bare hva bøndene tjener, men hva alle i kjeden tjener),
– sikkerhetskopiere det med kontrakter og tredjepartsverifisering av hele kjede.
– og viktigst av alt oppgi kontaktinformasjonen til alle i kjeden slik at alle kan bekrefte krav selv.
En riktig pris:
Vår erfaring er at en riktig pris ikke skapes av europeere som utforsker stadig mer komplekse og ovenfra-ned måter å beregne en “leveinntekt”, men ved å snakke med bønder, bygge langsiktige relasjoner med bønder, være venner og likeverdige med dem – slik at de kan tilpasse drømmene sine til markedet – og basert på “fakta på bakken” – komme til en reell kaffe pris. Det er her saker som jordforvaltning og vannkvalitet virkelig begynner å “tale” og løsninger kan tenkes. Målinger og tall er viktige, men kun for å støtte disse relasjoner og samarbeidet om aktuelle saker.
Romerike Kaffebrenneri og This Side Up: Romerike Kaffebrenneri samarbeider tett med This Side Up for å gjøre kaffe tilgjengelige for alle og tilbyr et bredt utvalg, bl.a.
Tilgjengelig kaffe fra Brasil, med en stabil smak fra år til år: https://thissideup.coffee/signatures
Kaffe produsert av tidligere opiumsbønder som kan jobbe for en fremtid i en trygg handel gjennom kaffe: https://thissideup.coffee/hopong
Kaffe fra ukjente regioner som Thailand: https://thissideup.coffee/saket
Styrke unge mennesker og enker til å skape en fremtid i kaffeindustrien: https://thissideup.coffee/rushashi